kuva
pikselit
jpeg-pakkaus
värit
tummuus
terävöittäminen teksti ja numerot
vinkkejä
palaute
ylös
höyhen
Asiakkaan kuva Omakuvapostimerkillä on kooltaan sangen pieni, noin 36 x 27 mm. Näin pienellä alalla kuvasta erottuvien yksityiskohtien määrä on rajallinen. Erilaisiin postimerkkeihin kannattaa tutustua vaikkapa Postimuseon sivuilla tai etsimällä piirongin laatikosta vanhoja kirjekuoria ja postikortteja.

Omakuvapostimerkki on painotuote, jossa kuvan sisältöön pätee paljolti sama, mikä pätee muissakin kuvissa . Hyvässä kuvassa on sisältö, jonka katsoja näkee, kokee ja ehkä jopa ymmärtää. Voit jäsennellä kuvan sisältöä valoisuutta, kontrasteja ja värejä säätämällä. Kuvan voi rajata korostaen tai luoden merkityssisältöjä. Kuvan kohteen voi sijoittaa keskelle, ylös, alas tai reunaan.

 

höyryveturin pyörä
HSF:llä tuulee

Digitaalinen kuva muodostuu pienistä pisteistä, pikseleistä. Näitä kuvatiedostoissa voi olla enemmän tai vähemmän. Mitä enemmän pisteitä on, sen tarkemmin kuvasta voi havaita pieniä yksityiskohtia.

Omakuvapostimerkillä kuvassa voi olla tietty rajallinen määrä pikseleitä. Mikäli niitä on enemmän kuin tarvitaan, kuvan pikselimäärää automaattisesti pienennetään. Tällöin kuvasta häviää yksityiskohtia.

Jotta tulos olisi haluttu, tilaajan on viisainta itse pienentää kuva lähelle postimerkille tulevaa pikselimäärää. Tällöin kuvaa tehdessä on mahdollista itse valita tapauskohtaisesti paras erilaisista tavoista, joilla uudet pikselit muodostetaan ja mitkä yksityiskohdat hukataan. Pienentämisen jälkeen on hyvä terävöittää kuva 100% koossa.

Digitaalisien kuvien pikselien määrää on helppo muuttaa. Pikselien määrää lisäämällä yksityiskohtia ei kuitenkaan synny tyhjästä. Pikselien määrää vähentämällä yksityiskohtien määrä vähenee.

Oheinen animaatio näyttää, mitä tapahtuu yksityiskohdille kahdella erilaisella pikselien laskentatavalla.

 

pikseleitä kuvassa

pikseleitä kuvassa
Bicubic
Nearest Neighbor

kisu

Yllä lopullisessa koossa hieman terävöitetty kissan kuva. Tiedosto on 62 kt:n kokoinen parhaan laatuisesti JPEG-pakattuna. Vieressä vasemmalla on kuvayhdistelmä kahdesta suurennoksesta saman kuvan parhaalla ja huonolla laadulla JPEG-pakatusta versiosta.
Kun kuva siirtyy postimerkkipaperille, tulos näyttää yleensä melko erilaiselta kuin tietokoneen näytöllä tai kotitulostimella näkyvä. Erilaisuuteen on useita syitä:
Omakuvapostimerkki tehdään ottaen huomioon kuvan väriavaruus, mikäli asiakkaalta tulevassa kuvassa on väriavaruustieto mukana.

Omakuvapostimerkkituotannon profiilia ei ole asiakkaille saatavana.

Binuscanin värisäätö
Eräs Binuscanin Photoretouch- kuvankäsittelyohjelman monista värinsäätötyökaluista.
KUVA
PIKSELIT
JPEG-PAKKAUS
VÄRIT

Pakkausta käytetään pienentämään kuvatiedoston kokoa. Useat kuvankäsittelyohjelmat antavat valita erilaisista JPEG-pakkauksista. Paremman laatuinen pakkaus tuottaa suuremman tiedoston. Pikselien määrä pysyy samana, mutta värit ja yksityiskohdat näkyvät paremmalla laadulla pakatussa tiedostossa paremmin.

Lähetä Omakuvapostimerkki-kuvasi JPEG-pakattuna RGB-väritilassa.

Jos kuvasi on CMYK-väritilassa, esimerkiksi Photoshop tallentaa JPEG:n CMYK JPEG:nä, jollainen ei merkkiä tilatessa toimi.

Älä käytä PNG:tä. Sen ominaisuuksien toimivuutta merkkejä painettaessa on vaikea ennakoida.

TERÄVÖITTÄMINEN
Tee kuvastasi ensin kooltaan noin 800x600 pikselin kokoinen eli kuvan sivujen suhde 4/3 ja terävöitä kuva. Näitä pikseleitäsi et kuitenkaan lopullisesta postimerkistä löydä, vaan matkalla postimerkiksi tapahtuu paljon erilaista kuvatiedon käsittelyä parhaan mahdollisen lopputuloksen tuottamiseksi.
Mikäli kuvassa on rakennus, rakennuksen katon ja seinien suoruuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Kallellaan ja vinossa oleva sukutalo voi merkitä jotain; ainakin kuvan katsoja saattaa niin päätellä. Mikäli talon on tarkoitus olla vielä ryhdissään, suorista kuvassa katto ja seinät kuvankäsittelyllä tai ota kuva kamera vaakasuorassa.
TEKSTI JA NUMEROT
VINKKEJÄ ERI AIHEISIIN
taloja

Mustan värin sävyt erottuvat kuvassa, silmässä tai paperilla huonosti, ja mustasta koirasta tulee vain musta koiran siluetti. Jotta musta koira näyttäisi kuvassa hyvältä, on kuvan värin, valaistuksen ja valoisuuden suhteen oltava erityisen huolellinen.

Kameran yhdysrakenteinen salamavalo ei muotoile, vaan latistaa kohdetta. Tämä korostuu, jos kohteen muoto värin vuoksi on jo muutenkin vaikeasti kuvasta hahmotettavissa.

Kuvatessa vallitsevan valon värilämpötilan vaikutuksesta musta koira saattaa näyttää vaikkapa siniseltä.

keskialueen säätöä
terävöinti
Yllä yksi Graphic Conventerin terävöintityökaluista. Kuvasta näkee havainnollisesti, mitä eräs terävöintitapa tekee kuvalle. Before-ikkunassa kuvan yksityiskohta ennen terävöitystä ja After-ikkunassa terävöityksen jälkeen.

Kuvaa säätämällä mustasta nousee muoto ja vihreä sävy. Histogrammi kuvan yläpuolella näyttää muutoksen. Kuvan histogrammissa tummuus on vasemmalla ja vaaleus oikealla.

Ellet erota kölistä vihreää, tarkasta näyttösi.

ylös
ylös
ylös
ylös
ylös
ylös

Oikealla olevassa kuvassa on suurennos pienestä tekstistä postimerkillä. Omakuvapostimerkillä, josta kuva on, kirjaimen ylälinjan ja peruslinjan väli on korkeudeltaan noin 1 mm. Toisin sanoen tässä pienen k-kirjaimen pystyviivan pituus on noin 1 mm. Kuva osoittaa, että pikselimäärältään oikean kokoinen ja parhaalla laadulla JPEG-pakattu tiedosto pystyy tuottamaan hyvin pientä tekstiä postimerkille.

Tässä oleva kuva on käsittelemätön, jotta tekemäni kuvankäsittely ei johtaisi katsojaa harhaan. Kuva ei tee oikeutta Omakuvapostimerkin painolaadulle.

pientä tekstiä
noin 40-kertainen suurennos

väriavaruuksien eroja havainnollistettuna

 

 

 

 


Tarkasta postimerkille tarkoitetun kuvasi reunat. Kuvaan jää yllättävän helposti ylimääräinen värillinen reuna. Syy tähän on se, että työskentelyikkunan laitaan sekoittuvana viiva kuvan reunassa jää huomaamatta. Suurentamalla työskentelyaluetta (canvas) kuvan reuna eroaa ikkunan (window) reunasta, ja kuvassa oleva viiva paljastuu.

viiva

Hyvä omakuvapostimerkkisivulla kävijä! Haluaisin kommenttisi. Oliko sivusta apua? Ehkä sinulla on idea tämän sivun kehittämiseksi? Tai olen kuvannut jotain väärin tai huonosti? Puuttuuko jotain olennaista tai kiinnostavaa? Haluatko jakaa Omakuvapostimerkkiin liittyvän kokemuksesi? Tai ehkä haluat tarjota työtä kyntensä näyttäneelle painoalan ja painolaadun osaajalle?

Omakuvapostimerkkiä koskevat asiakaspalautteet pyydän toimittamaan Postiin.

Kirjoita viestisi alla olevaan viestikenttään. Jos haluat, että vastaan, laita mukaan sähköpostiosoitteesi.

  

 

säädä ja rajaa sRGB-kuva 800 x 600 px kokoiseksi -> terävöitä -> pakkaa JPEG parhaalla laadulla

Keräilytarkoitukseen Omakuvapostimerkkiä ei liuoteta kuorelta vaan postimerkki ja leima leikataan lähetyksestä tai lähetys tallennetaan kokonaisena.

Amerikassa ovat keksineet liuottaa liimaa sitrusliuottimella paperin (ei merkin) läpi, jolloin merkki irtoaa paperilta. Lopuksi liimaan sirotellaan vauvatalkkia, ettei se enää tartu.

Vaikka 10-merkin arkkien liiman kerrotaan olevan vesiliukoista merkit eivät irtoa vedellä.

ylös
Kuvaa syvätessäsi auttaa tieto, että
täysin valkoinen (RGB 255, 255, 255) kuvassasi on käytännössä postimerkkiarkin valkoinen.
TUMMUUS

Omakuvapostimerkki on painotyö, jonka vaaleuden tai tummuuden arvioiminen tietokoneen näytöltä on vaikeaa. Paras työkalu Omakuvapostimerkille tulevan kuvan vaaleuden tai tummuuden arvioimiseen on histogrammi (histogram). Histogrammi löytynee kaikista kuvankäsittelyohjelmista. Histogrammi kuvaa kuvan valoisuuden jakautumista. Yleensä histogrammi kuvaa käsillä olevan kuvan tummia sävyjä vasemmalla ja oikealla kuvan vaaleita sävyjä.

Omakuvapostimerkin vaaleimmat sävyt ovat paperin valkoisia eli niillä on painoväriä vähän tai ei ollenkaan. Tummalla alueella painoväriä on paljon.

Omakuvapostimerkki onnistuu parhaiten, kun Omakuvapostimerkkiin tarkoitetussa kuvassa on tummia ja vaaleita sävyjä eli sävyt ovat jakautuneet laajalle alueelle. Osaava voi tehdä onnistuneita poikkeuksia tästä säännöstä ottaen huomioon, että vaaleissa sävyissä Omakuvapostimerkin kuvan tarkkuus vähenee painovärin määrän vähetessä.

Mikäli sävyjä ei ole histogrammin laidasta laitaan, kuvan mahdollisesta sävyalasta jää osa käyttämättä, mikä ennakoi, että kuvasta syntyisi sävyiltään lattea postimerkki.

histogrammihistogrammi alin

Vasemmalla histogrammi, jossa punainen, vihreä ja sininen esitetään erikseen. Tässä histogrammissa on 256 askelta.

Histogrammi kertoo kuvasta, jossa tummia sävyjä on melko paljon. Nämä näkyvät histogrammissa vasemmalla. Histogrammin oikeasta päästä voi nähdä, että valoisia sävyjä on aivan valkoiseen asti.

Keskimmäisessä histogrammissa on sama kuva kuin ylimmässä, mutta kaksi aukkoa alivalotettuna. Suurin osa sävyistä on histogrammin vasemmassa päässä.

Keskimmäisen histogrammin mukaisesta omakuvapostimerkistä tulisi sangen tumma.

Alimmassa histogrammissa on sama kuva kuin kahdessa ylemmässä, mutta kuva on kolme aukkoa ylivalotettu. Suurin osa sävyistä on histogrammin oikeassa reunassa.

Alimman histogrammin mukaisesta omakuvapostimerkistä tulisi melko vaalea ja yksityiskohtia menetettäisiin vähäisen painovärin määrän vuoksi.

ylös

Yllä olevat histogrammit ovat
Raw Developer -ohjelmasta.
(nyk. Iridient Developer)

OMAKUVAPOSTIMERKKI

Omakuvapostimerkki eli postimerkki omasta kuvasta on mahdollista tilata Postin verkkokaupan kautta. Tämän sivun aiheena on Omakuvapostimerkki kuvaan liittyvän kuvankäsittelyn perusasioiden osalta.

Hyviin kuviin yleensä liittyvää tietoa on helppo löytää kirjoista ja internetistä. Jos aihe laajemmin kiinnostaa, suosittelen tutustumaan näihin lähteisiin.

Mikään tällä sivulla ei korvaa tai kumoa sitä, mitä Postin verkkokaupassa postimerkeistä säädetään tai edes pyri ottamaan kantaa verkkokaupassa oleviin ohjeisiin. Olen pyrkinyt ohjeissa oikeellisuuteen, mutta en ota vastuuta mahdollisista virheistä sivullani.

Toivottavasti ohjeeni auttavat onnistuneiden postimerkkien tekemisessä.

Helsingissä 20.01.2007 Olavi Niemi


15.8.2013 Posti uusi Omakuvapostimerkin tekemisessä käytettävän ohjelman, postimerkkiarkin ja -paperin. Kuva postimerkillä on hieman aiempaa isompi, ja tilatessa voi käyttää aiempaa pienempiä kuvatiedostoja. Uudella postimerkkiarkilla on 10 merkkiä.

Marraskuussa 2015 Posti vaihtoi Omakuvapostimerkin paperin, painovärin ja painokoneen. Uusi paperi on hieman aiempaa paperia lämpimämmän sävyistä ja kiiltää vähemmän kuin edellinen. Uusi painoväri on sekin matampaa.

Uusi painokone pystyy aiempaa tarkempaan painojälkeen. Suurempi pisteiden määrä parantaa yksityiskohtien erottumista sekä laajentaa ja myönteisesti pehmentää kuvan sävyalaa. Vanhan suositukseni (640 x 480 px) mukaiset kuvat toimivat, vaikka eivät ole aivan niin sävykkäitä ja yksityiskohtaisia kuin mihin uusi kone pystyy. Itse käytän noin 800 x 600 px tai 1200 x 900 px kuvia.

4.5.2018 Omakuvapostimerkin tuotantoympäristö vaihtui. Tällä sivulla olevat ohjeet ovat edelleen suuntaa antavia. En enää päivitä näitä ohjeita vastaamaan uutta prosessia syystä, että työni Omakuvapostimerkin parissa ja painolaadusta vastaavana päättyi 7.5.2018.